Lange tijd werd aangenomen dat de hersenen zonder sensorische stimulatie, die de droom weergegeven. Echter, het baanbrekende onderzoek van Dr. John C. Lilly in 1954, heeft het tegendeel bewezen is. Zijn onderzoek vormde de basis voor verdere studies over sensorische deprivatie.

Wat is sensorische deprivatie?

Sensorische ontbering betekent ontnemen de hersenen van zintuiglijke prikkels (licht, geluid, geur en aanraking) door langdurige eenzame opsluiting in een donkere kamer. Als gedaan voor korte periodes, kan helpen bij meditatie en ontspanning, maar ook lange periodes van sensorische deprivatie kan hallucinaties, depressie, angst of vreemde gedachten veroorzaken. Steeds als alternatief medicijn voor zijn vermogen om de lichamelijke en geestelijke welzijn te verbeteren.Technieken

Sensorische deprivatie is ook bekend als beperkte milieu-stimulatie therapie (REST). Deze techniek snijdt dicht of te minimaliseren alle externe zintuiglijke prikkels van licht, geluid, geur en aanraking. Twee methoden worden vaak gebruikt -

# 1 - kamer REST
In deze werkwijze ligt de patiënt op een bed in een volledig donkere ruimte met een lage omgevingsgeluid tot een uur. Er zijn beperkingen op het vervoer over de kwestie, zelfs indien de diensten van voedsel, dranken en toiletartikelen zijn aanwezig in de kamer. Het thema met transparant glas dat laat het licht kan nodig zijn, maar voorkomen dat hem/haar te gedefinieerde vormen en patronen te zien. Bovendien moeten manchetten karton en katoenen handschoenen worden gebruikt om de tastzin en kussens verminderen in de vorm van U gehouden rond het hoofd om de meerderheid van de geluiden blokkeren. Resultaten Chamber inactief in een toestand van rust, werd echter vastgesteld dat deze slechts 15 minuten hallucinaties bij sommige individuen veroorzaken.

# 2 - Beursgang REST
Deze methode is ontwikkeld door Dr. John C. Lilly in 1954 met een flotatie tank met water gemengd met Epsom zout in een soortelijk gewicht waardoor het lichaam van de proefpersoon drijvend in rugligging inclusief zonder zinken. De watertemperatuur is gelijk aan de huid van de patiënt gehandhaafd. De beursgang tank is minder ruimte is licht en geluid. Dit is om de zintuiglijke prikkels gesneden en induceert een toestand van gewichtloosheid. Volgens Dr Lilly, externe stimuli van de zwaartekracht, licht, geluid en aanraking vertegenwoordigde 90% van de werklast van het centrale zenuwstelsel. Vermindering overmatige externe stimuli, kan de spanningsniveaus van een persoon aanzienlijk worden verminderd. Vrij van zwaartekracht, kan elke spier in het lichaam te ontspannen. Deze sessies kunnen ten minste 1 uur duren.

Voordelen

Elimineren externe sensorische stimuli, deze techniek vermindert de belasting van het centrale zenuwstelsel. De hersenen ontspant in een theta staat (de ervaring van de droom staat voor het slapen) en, meer endorfines vrijkomen in de bloedbaan. Verhoogde niveaus van endorfines produceren een stemming en gevoel van welzijn blij. Het maakt ook de hersenen slimmer en efficiënter te maken, kan een persoon om informatie duidelijker te verwerken en verbetert de concentratie en creativiteit. E 'nuttig in het verlichten van diverse pijnen die het lichaam teisteren. Flotatie REST is nuttig voor degenen die proberen te stoppen met roken en alcohol, en verlicht de symptomen van angst en depressie. Epsom zouten zijn nuttig in het verminderen van de zwelling en verlichten spierspanning. 1 uur beursgang REST biedt vergelijkbare voordelen tot 4 uur slaap.

Nadelige effecten

Langdurige sensorische deprivatie kan leiden tot extreme desoriëntatie, slecht vermogen om problemen, depressie, hallucinaties, paranoia en ernstige angst op te lossen. Percepties kunnen krijgen vervormde modellen en hersengolven-die langzaam wordt omgezet tijdens de procedure, neemt vele uren om weer normaal te krijgen. Dit alles gebeurt omdat de mens een optimaal niveau van opwinding nodig. Teveel hetzelfde kan daarom de zintuigen belemmeren. Langdurige sensorische deprivatie wordt gebruikt als een vorm van marteling door de politie. Het wordt niet aanbevolen voor mensen met claustrofobie of bang in het donker, afgesloten ruimtes.

Uit het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat de sensorische deprivatie is een gecontroleerd experiment dat probeert te kalmeren en de geest helder door het verminderen van de last van zintuiglijke waarnemingen. Dit wordt bereikt door het creëren van een omgeving vrij van kunstmatige licht, geluid, geur en soms, de zwaartekracht, waardoor het vrijmaken van de geest van een persoon en laat hem/haar om de rust, de stilte en vrede leven.