Paraneoplastisk syndrom er ikke en sygdom eller lidelse, men en gruppe af symptomer opleves af cancerpatienter. For at være mere præcis, det er en gruppe af sjældne sygdomme, sygdomme eller symptomer, som findes i mennesker med kræft tumorer (kræft). Det er ikke nødvendigt, at disse symptomer på den samme placering af tumoren. Derfor kan det påvirke ethvert organ eller system. Ikke den blotte tilstedeværelse af kræftceller i en bestemt sag sådanne symptomer eller sygdom, men det kan siges, at symptomerne udvikle på grund af kropslige reaktioner forårsaget af kræftceller.

Hvad er det paraneoplastisk syndrom

Som tidligere nævnt, er et sæt af symptomer, sygdomme eller lidelser opleves af cancerpatienter. Lad os starte med et eksempel. I tilfælde af lungecancer, pancreascancer og prostatacancer, kan patienten udvikle uhensigtsmæssig antidiuretisk hormon, hvilket er en antidiuretisk hormon frigivet af hypofysen. Dette hormon påvirker produktionen af ​​fortyndet urin i kroppen og derefter frigives fra kroppen, når det er nødvendigt. Men i nogle kræftpatienter, uhensigtsmæssig sekretion af antidiuretisk hormon forekommer, og dette påvirker evnen til at sætte en fortyndet urin, der forårsager symptomer såsom kvalme, opkastning, muskelkramper, forvirring og kramper. Denne uhensigtsmæssig antidiuretisk hormon betragtes som en af ​​de symptomer, der udgør paraneoplastisk syndrom. Mens dette ADH ikke forekommer i normale individer, hvis cancerpatienter skyldes reaktioner, der opstår i kroppen på grund af tilstedeværelsen af ​​tumorceller.Kort sagt er dette syndrom er et sæt af symptomer eller sygdomme, der udvikler hos patienter med cancer. Det hævdes, at dette syndrom hos patienter med kræft er forårsaget af virkningen af ​​kemikalier, der frigives ved tumorceller eller antistoffer, der bekæmper kræft, der fejlagtigt angriber normale celler. Symptomerne kan variere fra en kræft patient til en anden. Paraneoplastisk syndrom der ofte ses hos patienter med kræft i midaldrende og ældre. Det anslås, at ca. 20% af kræftpatienter udvikle sådanne symptomer. Ifølge nyere forskning, er denne betingelse hovedsagelig forbundet med visse former for kræft som lungekræft, nyrecellecarcinom, leukæmi, hepatocellulært carcinom, lymfom, kræft, neuronal, brystkræft, kræft i æggestokkene, mavekræft og kræft i bugspytkirtlen.

Symptomer

Nu ved vi, at kræftpatienter kan udvikle nogle symptomer, sygdomme eller lidelser, der er kollektivt benævnt en paraneoplastisk syndrom. Disse symptomer vil være fraværende i de tidlige faser, men er udviklet med væksten af ​​cancer. Det kan påvirke alle organer eller organer, der forårsager en række symptomer, som er baseret på funktionen af ​​det organ eller system, der er berørt. Generelt symptomer omfatter nattesved, anoreksi (spiseforstyrrelse) og kakeksi (vægttab og træthed). Andre symptomer er klassificeret i fire kategorier efter det system/orgel, der er ramt af kræft. Disse kategorier er endokrine, neurologiske, hud, slimhinder og hæmatologisk. Mens endokrine kategori omfatter hypercalcæmi, hypoglykæmi, carcinoid syndrom, Cushings syndrom og polycytæmi, klassen har encephalomyelitis neurologiske, hjerne encephalitis, paraneoplastisk cerebellar degeneration, Lambert-Eaton syndrom og polymyositis. Den tredje kategori - mucokutan indebærer, acanthosis nigricans, pyoderma gangrenosum, dermatomyositis, Sweets syndrom, erythema migrans nekrolytisk og mange andre problemer. Sygdomme og lidelser, såsom polycytæmi, anæmi, agranulocytose endocarditis, bakteriel trombotiske ikke tilhører kategorien hæmatologisk. Blandt disse fandt vi, at de mest ødelæggende neurologiske lidelser, navnlig ses i brystcancer, ovariecancer og patienter med lungecancer.

Behandling af paraneoplastisk syndrom er primært beregnet til behandling af kræft nedenfor gennem metoder såsom stråling, kemoterapi og kirurgi. Undertiden er lægemidler administreres til cancerpatienter for at reducere den autoimmune respons. De symptomer forbundet med visse typer paraneoplastic lidelser kan lindres med plasmaferese, en proces, der renser antistoffer fra blodet. Men det er meget vigtigt for patienter at informere din læge til en diagnose så hurtigt som muligt.